Nieuwsbericht

Wijzigingen in de DBA wet

ZZP’ers hebben een belangrijke positie op de arbeidsmarkt. In het regeerakkoord 2017-2021 staat dat ZZP’ers om de juiste redenen moeten kiezen voor het zzp-schap en dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie, aldus de Belastingdienst. Om deze reden komt er een nieuwe wet die meer zekerheid moet brengen voor ZZP’ers.

Wijzigingen in de DBA wet

Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan is er in mei 2016 een nieuwe wet in het leven geroepen: de Wet DBA. Schijnzelfstandigheid wil zeggen dat ZZP’ers en opdrachtgevers in de ogen van de fiscus onterecht gebruik maken van fiscale voordelen. In de praktijk is gebleken dat de nieuwe wet voor veel onrust zorgt onder ZZP’ers, waardoor deze is opgeschort tot minimaal 1 juli 2018. De nieuwe wet moet de opdrachtgever van echte zelfstandigen zekerheid bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Het onderdeel ‘gezagsverhouding’ wordt verduidelijkt. Daarnaast moet de wet ook (waar het in eerste instantie voor bedoeld was) schijnzelfstandigheid tegen gaan.

Wat verandert er voor een ZZP’er?

Het is belangrijk voor de nieuwe wet om naar het eigen uurtarief te kijken. Het uurtarief bepaalt namelijk of u als zelfstandige werkt of niet. Werkt u met een hoog tarief dan krijgt u te maken met de opt-out. Volgens het kabinet bestaat een hoog tarief uit tarieven boven de 75 euro per uur. Bij een laag tarief is er sprake van een arbeidsovereenkomst en bij een middentarief van een opdrachtgeversverklaring.

Wat verandert er voor een opdrachtgever?

Voor de opdrachtgever is er meer duidelijkheid en zekerheid over de arbeidsrelatie met de ZZP’er. Via een webmodule is het mogelijk om een ‘opdrachtgeversverklaring’ te krijgen. Deze opdrachtgeversverklaring geldt voor een samenwerking met ZZP’ers boven het ‘lage tarief’ (15 tot 18 euro per uur).

Overgangsperiode

De ZZP-er en opdrachtgevers krijgen de tijd om te wennen aan de nieuwe bovenstaande wet. De huidige handhaving van de wet DBA wordt na invoering van de nieuwe maatregelen gefaseerd afgebouwd. Na invoering van de nieuwe wetgeving geldt maximaal een jaar een terughoudend handhavingsbeleid. Na een eerste controle zal er een waarschuwing volgen in plaats van een boete.

Wat Accent Accountancy voor u kan betekenen

Vindt u de bovenstaande informatie ingewikkeld of heeft u geen tijd om zelf alles na te lopen?  Wij zijn bereikbaar op de volgende kanalen:

Telefoonnummer: 071 361 56 50
Fax: 071 361 97 50
WhatsApp: 06 27 86 44 53
E-mail: info@accentaccountancy.nl
Bekijk hier al onze diensten.